Kahve

Sohbetlerin Vazgeçilmezi Türk Kahvesi Çeşitleri

Türk kahvesi bugün en sevdiğimiz içecek. Sadece Türkiye’ de değil, dünyada da kahve kültürü çok yaygın. Sohbet ederken, çalışırken mutlaka yanımızda bir fincan kahvemiz olsun isteriz. Bu yazıda vazgeçilmezimiz Türk kahvesi çeşitlerinden ve yapılış şekillerinden bahsedeceğim.

Kahvenin kökeni Etiyopya’ ya dayanır. Orada keşfedildikten sonra Yemen’ in fethiyle Yemen’ de de yaygınlaşan kahve çok sevilir. ‘Kahve’ isminin kökeni ise ‘Kaffa’ dan gelir. Kaffa, eskiden Etiyopya’ da kahve yetiştirilen bölgeye verilen isimdir. Birçok dilde ‘kahve’ sözcüğü benzer yazılışara sahiptir. 

Yemen’ den Osmanlıya getirilen kahvenin yolculuğu böylece başlamış olur. Medeniyetler arasında köprü görevi gören İstanbul, bu yolculuğun başlatıcısıdır. Avrupalı tüccarlar, İstanbul’ a ticaret için uğrayınca kahveyi de berberlerinde ülkelerine taşırlar. Böylece tüm dünyada ‘Türk kahvesi’ olarak tanınır.

2013 yılının sonlarında ise Türk kahvesi UNESCO Somut Olmayan Miras Listesi’ ne alınmıştır. “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” adıyla kültürel miras ilan edilmiştir.

Kısaca tarihinden bahsettikten sonra dilerseniz Türk kahvesi çeşitlerine geçelim.

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Aromalı Türk Kahvesi

Türk kahvesinin içerisine farklı tatlar eklenerek ortaya çıkan bu kahve türünü eminim çoğu kişi severek içiyordur. İçerisinde çikolatadan damla sakızına, vanilya ve çörekotuna birçok farklı tat barındırıyor.

Dibek Kahvesi 

“Dibek” ismi sizde de belirli bir yer ismi çağrıştırmıyor mu? Aslında “dibek” kelimesi 

sözlükte “havan” anlamına geliyor. Genellikle tahılların kabuklarını ayıklamada, tahılları ezmede kullanılan taş havan diye geçiyor. 

Dibek kahvesi de öğütülerek yapıldığı için bu ismi almış. O nedenle daha iri taneli ve daha yoğun kıvamlıdır. Tadı ise klasik Türk kahvesine oranla daha aromalı ve hafiftir.

Sütlü kahve tadına benzetebilirsiniz. 

Sütlü Türk Kahvesi

Siz de benim gibi Türk kahvesinin acı tadını bir türlü sevemeyenlerdenseniz, tercihiniz bu olacaktır. Sütlü kahve yapmak için su , şeker ve sütü cezveye alın. İyice karıştırdıktan sonra ocağa alıp kaynatın. Köpürmeye başladığında ocağı kapatın. Nefis sütlü Türk kahveniz hazır.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Damla sakızı, sakız ağacından üretilir. Bu reçine, genel olarak Sakız Adası’ nda üretildiği için bu ismi almıştır. Çam kokusuna benzer tadıyla kahveye çok yakışan bir reçinedir. Bu aromalı tat, özellikle dibek kahvesiyle çok yakışır.

Melengiç Kahvesi

Menengiç, özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege’ de yetiştirilen bir bitkidir. Çitlembik, çıtlık gibi isimlerle de anılan menengiç, kahveye çok yakışır. Kavrulup toz haline getirilerek kahveye karıştırılır. Tadı odunsu ve baharatlıdır. Özellikle damla sakızı ile denemenizi öneririm.

Mırra Kahvesi

Araplara özgü bu kahve oldukça acıdır. Şanlıurfa çevresinde geleneksel olarak ikram edilen mırra, küçük fincanda içiliyor. Geleneksel olarak kahve güğümlerinde birkaç defa demlenerek elde ediliyor.

Tatar Kahvesi

Tatar kahvesi kahve çekirdeklerinin harmanlanması sonucu oluşur. İnce bir yapıya sahiptir ve orta kavrumdur. Genellikle yemeklerden önce içilir. Geleneksel Türk kahvesinden farkı ise fincana alınınca üzerine 2 çay kaşığı kaymak konulmansındandır. Kıtlama şeker ile servis edilir.

Diğer kahve türlerinin aksine Tatar kahvesi tostakay adı verilen fincanlarda içilir. Tostakay, fincandan büyük kupadan küçük bir bardaktır.

Kaymaklı olması Türk kahvesinden daha aromalı ve yumuşak bir tat ortaya çıkarır.

Süvari Kahvesi / Gar Kahvesi / Tarsusi

Türk kahvesinden çay bardağında içilmesiyle ayrılır. Ege ve Akdeniz’ de bu şekilde tüketilen Süvari / Tarsusi kahvesi Adana’ da daha çok Gar kahvesi olarak bilinir. İçimi oldukça serttir. Daha az köpüklü oluşu da başka bir özelliği. 

Hatay Kahvesi

Eğer Türk kahvesi sizin için çok sertse bu kahveyi sevmezsiniz. Çünkü Hatay kahvesi iki kere kavruluyor. Bu yüzden de tadı Türk kahvesine oranla çok daha fazla acı. Çifte kavrum bu kahve oldukça da yoğun bir yapıya sahiptir.

Cilveli Kahve

Cilveli kahve geleneği, Manisa’ ya özgüdür. Hatta patenti bile alınmıştır. İsmini Osmanlı dönemindeki şehzade geleneğinden alır. Diğer kahvelerden farkı, pişirdikten sonra fincana alıp üzerine badem eklenmesindendir. 

Üzerine eklenen bademler susam büyüklüğündedir. İçine tarçın ve muskat gibi baharatlar da eklenir. Servis ederken fincanın yanında bademler için çay kaşığı da konur.

Kervansaray Kahve

Adıyaman yöresine ait bu kahve oldukça yoğun bir aromaya sahip. İçerisinde keçi boynuzu, damla sakızı, salep, melengiç, kakao, kahve kreması, kakule gibi maddeler bulunur. Oldukça faydalı ve yumuşak bir kahvedir.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? Sade, Orta, Şekerli

Sabah güne uyanırken veya bir arkadaşınızla sohbet ederken olmazsa olmazınız Türk kahvesi öyle değil mi? Şimdi bol köpüklü Türk kahvesi nasıl demlenir ona bakalım.

Sade Türk kahvesi pişirme

Bir fincan için 1 tatlı kaşığı kahveyi cezveye alın, üzerine suyu ekledikten sonra kahveler iyice karışana kadar karıştırın. Daha sonra ocağa alıp kısık ateşte kaynama derecesine gelmesini bekleyin. Bu aşamaya geldikten sonra ocaktan alıp fincanlara köpükleri paylaştırın. Tekrar ocağa aldığınız kahve biraz kaynayınca alıp fincanlara servis edebilirsiniz.

Çay Kahve Pazarı nın özel hazırlanan S-Lab sade Türk kahvesini denediniz mi?

Orta şekerli Türk kahvesi pişirme

Orta şekerli Türk kahvesi için 1,5 çay kaşığı şeker yeterli olacaktır.

Şekerli Türk kahvesi pişirme

Şekerli bir kahve istiyorsanız 3 çay kaşığı şekerle pişirmeniz yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir