Evde bir fincan kahve demlemenin sayısız yolu vardır. Her zaman birçok yeni yöntem icat edilmektedir. Mutfak düzeninin istikrarlı üyesi olarak kalan biri var, o da Moka pottur.
Kompakt bir İtalyan yapımı olan moka pot, alternatif kahve demleme yöntemidir.
Sekiz taraflı olan bu harika moka pot, pahalı ve yüksek bakım gerektirmez. Makineye ihtiyaç duymadan espresso tarzı kahveleri mükemmel bir şekilde yapar.
1933’te İtalyan mühendis Alfonso Bialetti tarafından icat edilen zarif ve üç odacıklı tencere diye tabir edilir.
Moka pot bazen acı bir tat verebilir. Bunun nedenlerinden biri ise fincanda ortaya çıkabilecek kirlilik ile ilişkilendirilebilir. Tamamen demleme cihazını suçlamak yerine, demlenen kahveyi de göz ardı etmemek gerekir.
Moka Pot, kahveler için heyecanlı yöntemlerden birisidir aslında. Lezzetli bir kahve demlemek için bazı hazırlık ipuçları vermeye başlayabiliriz.
Ortaya çıkacak kahve, kesinlikle sizi gün içerisinde zinde tutmaya yardımcı olacaktır.
Bazı kahve meraklıları için hafif yanmış tadı olmasına şaşırmamaları gerektiğini söylemek isteriz. Kötü tat almaktan endişe ediyorsanız, önlem olarak suyu alt hazneye eklemeden hemen önce kaynatabilirsiniz.
Ön ısıtma adımında ise, öğütülmüş kahvenin sıcak su ile temas etme süresi kısaltılır. Herhangi bir yanmışlık hissi veren aromanın önlenmesine de yardımcı olur.
Hangi şekilde demlemeyi seçerseniz seçin, demlemenizin içmeye hazır olması için birkaç dakika beklerken Paolo Conte’nin Via Con Me’sini dinlemenizi ve “harika, harika” nakaratını mırıldanmanızı öneririz. 🙂
Son olarak, moka potu ilk kez kullanıyorsanız, bir fincan kahve içmeden, birkaç fincan kahve demleyerek denemenizi öneririz.
Moka potta kahve nasıl yapılır sorusuna en güzel cevabı sizler için hazırladık. Peki moka potta kahve nasıl yapılır?
Gelin hep beraber öğrenelim.
+Temizlik için ipuçları yazının sonunda!
1.Adım
6 kişilik kahve demlemek için;
20-22 gram kahveye ihtiyacımız olacaktır.
2. Adım
Moka potun alt haznesini hizaya gelene kadar yaklaşık 345 gram su ile doldurun. Huniyi tencereye yerleştirin. Huniye su girerse, fazlalığı boşaltın veya huniyi değiştirin.
3. Adım
Huniyi öğütülmüş kahve ile doldurun. Kahveyi düzeltin ve huninin kenarını silerek temizleyin.
4. Adım
Moka potun ağzını sıkıca kapatın.
5. Adım
Moka potu orta ateşte bir ocağın üzerine koyun. Sapını ısıya maruz bırakmamak için alevin moka potun alt tabanından daha büyük olmadığından emin olun.
6. Adım
Alt haznedeki su kaynamaya başladıkça basınç, kahve akışını sürekli olarak üst hazneye doğru itecektir. Bir tıslama sesi duyduğunuzda bittiğini bilirsiniz. Moka potu hemen ocaktan alın. Kahvenin üst hazneye akmasını bekleyin ve ardından kahvenizi dökmek için bir tutacak yardımı ile dökebilirsiniz.
Moka potunuzu bir sonraki kullanımda temizlemek için, tencere tutulacak kadar soğuyunca, üst kısmı sökün. Huninin üzerine oturan contayı ve filtre plakasını çıkarın. Tüm parçaları iyice temizlemek için sabunsuz ılık su kullanın. Kalan kahve yağlarını çıkaramıyorsanız, sabunlu bir tat vermeden kalıntıları temizleyen, kahveye özel bir temizleyici kullanın.
Peki moka potta hangi kahveler yapılır? Lezzetli ve farklı yöresel filtre kahvelerin hepsini kolayca yapmanız mümkündür.
+Hayat sizi moka pot yazımıza getirdiyse bu yazımızda ilginizi çekebilir;
DAHA İYİ KAHVELER DEMLEMEK İÇİN BAZI İPUÇLARI
İpucu 1#
Kahvenin İyi Öğütülmesi Ve Tazeliği
Kaliteli, taze kavrulmuş kahve çekirdeklerini seçin. Kahvenin aroma ve tatlarını korumak için, demlenmeden hemen önce öğütülmüş bütün çekirdekleri kullanın.
Sizi şaşırtacak olan şey, aynı zamanda öğütme boyutudur. Espresso demlemesinden farklı olarak, bu yöntem, dökme kahvelerde olduğu gibi oldukça kalın bir öğütme gerektirir.
İpucu 2#
Demlemek İçin Su
Kahvenizin ocakta kalma süresini kısaltmak için moka demliğinizi doldurduğunuz su her zaman önceden ısıtılmış olmalıdır. Aksi takdirde haznede ısınırken içeceğin tadı yanacaktır.
İçerideki sıcak su, kahveyi neredeyse anında demlemenize yardımcı olacaktır. Sadece arzu edilen lezzetleri almanıza yardımcı olacaktır.
İpucu 3#
Demleme İşlemi
Bu demleme yöntemi hızlıdır ve buna dikkat etmeniz gerekir. Su kaynadığında, alt haznede basınç oluşturur. Su, sepetteki öğütülmüş kahveden yükselir. Elekten süzülerek üst hazneye ulaşır. Bunun gerçekleştiğini, kahve parçalarının haznenin içindeki dar boyun kısmından köpüğün çıkması ile görebilirsiniz. Demlemeniz sona erdiğinde, çatırdama ve köpürme sesleri çıkmaya başlar. Dipte su kalmadığına dair bir işarettir.
Moka potu, ıslak bir havluyla soğutmanızı tavsiye ederiz. Bu, demleme işlemini durdurmaya yardımcı olur.
Kahveniz artık servise hazır. En iyisi, bardaklara dökün ve tadını çıkarın!
Moka Kabının Temizlenmesi
Diğer tüm kahve makineleri ve demleme cihazlarında olduğu gibi, demleyicileri korumak ve sürekli lezzetli kahveler üretmek için temizlik şarttır.
Moka pot hakkında duyduğumuz en büyük efsanelerden biri kesinlikle onu çok fazla temizlememektir. Tecrübelerimize göre, ne kadar fazla kalıntınız varsa, kahvenin tadı o kadar yanmış ve kirli olacaktır.
Moka Pot Nasıl Temiz Tutulur?
Merak etmeyin, kahvenizin tadını çıkardıktan sonra moka potunuzu temizleyebilirsiniz. Çok uzun sürmeyecektir.
- Çekilmiş kahveyi atın. Her kullanımdan sonra sepeti ve alt hazneyi temizleyin.
- Ekipmanınızı kuru olarak saklayın.
- Her demlemeden sonra lastik contayı da çıkarmalı ve üst haznedeki filtreyi temizlemelisiniz.
- Demleme ekipmanınızdaki kireci temizlemek için limon suyu kullanabilirsiniz.
- Moka potunuzda biraz su demleyin. Sonra her şeyi durulayın ve kurulayın.
Bu basit adımlara uymak, geleneksel yöntem ile lezzetli bir fincan kahve hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Günün her anı taze kahveler için www.caykahvepazari.com adresi üzerinden filtre kahve, espresso, ve türk kahve çeşitlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Her zaman lezzetli kahveler içmeniz dileği ile.